top of page
Writer's pictureCarina Ekblom

Vad har Buddhas fem hinder med ledarskap att göra?



Den röda tråden i allt ledarskap är självkännedom och reflektion. För att kunna leva inifrån och ut, för att kunna nå dina mål och skapa den framgång som är viktig för dig är självkännedom och reflektion helt avgörande. Vårt synsätt inom utveckling bygger på att uppmuntra våra klienter till just detta.  


Utveckling bygger också på att vi känner våra drivkrafter och våra hinder. De drivkrafter vi identifierar behöver betyda något för oss på djupet och vi behöver vara också ärliga när vi listar våra hinder. Bygger inte vår reflektion på en grundad kännedom om oss själv så kommer den inte vara den hjälp att nå våra mål och utvecklas det sätt vi önskar. Det kan finnas yttre drivkrafter och yttre hinder, självklart, men det är våra inre drivkrafter och hinder som kommer att hjälpa eller stjälpa oss i slutänden. För att kunna förstå oss själva behöver vi i grunden förstå de allmänmänskliga hindren som vi alla brottas med.  


Buddha har beskrivit 5 hinder. Dessa hinder finns i olika tappningar i andra religioner och livsåskådningar som synder eller dess motsats; dygder. 


Begär efter sinnesupplevelser – ovilja till uthållighet, vi söker hela tiden efter nya impulser som ger oss snabba återkopplingar. Vi dras till välbehaget och även om välbehaget för stunden står i vägen för det långsiktiga målet är det lockande att söka tillfredsställelse. Att träna sin uthållighet för att ta sig bortom kortsiktiga sinnesupplevelser är en framgångsfaktor.  


Ilska eller missnöje – när vi inte för det resultat som vi vill eller önskat uppstår självklart ett missnöje eller till och med en ilska. Detta kan riktas utåt men inte sällan inåt där det bygger en motvilja att fortsätta, till uthållighet. Vi vill alla avlägsna oss från missnöje och ilska när vi i stället egentligen behöver gå in i känslan och reflektera över grundorsaken till vårt missnöje. Vad kan jag påverka och vad kan jag inte påverka? 


Slöhet – att inte göra är också att göra något. Det är ett aktivt val att stanna kvar. Den ansträngning som kanske krävs för att nå dit vi vill är för stor i förhållande till hur lockande/nödvändigt målet är. Det finns ett uttryck som är – hungriga vargar jagar bäst. Om jag inte är hungrig så behöver jag inte jaga. Det gäller allt i våra liv. Hur attraktiva är dina mål och hur mycket behöver du din framgång? 


Rastlöshet – detta hinder är nära besläktat med det första. Vi tillåter oss inte att fokusera av rädsla för att det kanske finns något som vi missar. Det kanske finns en annan väg eller något annat vi borde testa eller göra? Det behöver inte alltid vara ett begär efter sinnesupplevelser utan mer ett splittrat fokus och en bristande målanalys och utvärdering. 


Oro och tvivel – detta hinder är en följeslagare på vägen mot utveckling. Kommer jag att misslyckas? Gör jag rätt saker? Är det värt det? Genom att träna självmedkänsla och att verkligen reflektera över dig själv för att öka din självkännedom kan du göra din väg framåt skräddarsydd för dig och ge dig själv rätt förutsättningar att lyckas med det du vill. 


En av de stora stoikerna, Seneca, skrev: 


”Tur är vad som händer när förberedelser möter möjligheter” 

Comments


bottom of page