top of page
Writer's pictureCarina Ekblom

Självgående medarbetare – men då behövs väl inte du som ledare?

Updated: May 21



Målet för ledarskap är att skapa självgående, motiverade medarbetare. Men det väcker onekligen frågan: behövs verkligen ledare om alla medarbetare är självgående?


Ledarskapet behöver ständigt utvecklas och anpassas till verksamhetens och medarbetarnas behov och utmaningar.


Självgående medarbetare är motiverade, självdisciplinerade och proaktiva i sitt arbete. De tar ansvar för att uppnå sina mål med en hållbar balans och de bidrar till företagets övergripande framgång. Men även självgående medarbetarna behöver en ledare för att ge riktning, stöd och uppmuntran. Ledaren behövs som mentor och coach för att medarbetarna ska fortsätta att utvecklas och känns sig motiverade.


Att vara ledare i olika faser av medarbetarnas utveckling kräver olika kompetenser. I början av en utveckling krävs ett mer direkt ledarskap för att kunna på ett tydligt sätt visa vägen medan mer självgående medarbetare behöver mindre av direkt ledarskap och mer av ramar och riktlinjer.


En av ledarens främsta uppgifter är att vara en förebild, att vara autentisk och att kunna våga ge medarbetarna det de behöver och inte alltid det de vill. För att kunna vara denna förebild behöver ledaren ständigt utvärdera sig själv och sitt ledarskap. Vilken typ av ledarskap trivs jag bäst i, direkt och hands-on eller ramar och riktlinjer? Är mitt ledarskap effektivt och funktionellt? Om inte, vad behöver jag utveckla och förändra? Det direkta och hands-on ledarskapet ger ledaren en omedelbar återkoppling och bekräftelse medan ledarskap genom riktlinjer och ramar inte har samma tydliga koppling till bekräftelse.


Bekräftelse är ett allmänmänskligt behov, vi vill veta att det vi gör är uppskattat. Att få bekräftelse är också ett kvitto på at vi är accepterade och en del av ett socialt sammanhang. Dessa behov identifierades av Abraham Maslow i hans behovspyramid och är en allmänt accepterad förklaringsmodell för mänskliga behov, men som alla behov kan dessa vara till nytta eller vara hinder. De behov som Malsow identifierat behöver tillfredsställas men det finns olika sätt att göra det på. Ditt ansvar som ledare (och som människa) är att göra det på ett medvetet sätt. Genom en ökad självkännedom och genom att regelbundet reflektera över sig själv kan du bli medveten om dina behov och undvika att de kan komma att stå i vägen för att förflytta och anpassa ditt ledarskap efter organisationens behov.


Ställ dig gärna följande frågor:

·         Vilka behov är viktiga för mig?

·         Hur agerar jag idag för att tillgodose mina behov?

·         Vad får det för konsekvenser för mig och för min organisation?

·         Vad skulle jag behöva utveckla och förändra för att vara mer autentisk och effektiv?


Sammanfattningsvis är ledare fortfarande en viktig del av ett framgångsrikt företag, även om medarbetarna är självgående. En trygg ledare med god självkännedom kan bidra med vägledning, stöd och inspiration för att hjälpa sina medarbetare att nå sin fulla potential och uppnå företagets mål. Så även om medarbetarna är självgående behövs fortfarande en ledare för att skapa en stark och effektiv organisation.


Väckte artikeln tankar hos dig? Hör av dig så pratar vi mer!

Comments


bottom of page