top of page
Writer's pictureDaniel Brolén

Imposter syndrome – Känner du dig som en bluff trots din framgång?


Har du någon gång känt att du inte riktigt hör hemma i eller förtjänar din roll som ledare trots dina framgångar? Att det bara är en tidsfråga innan någon ”avslöjar” att du egentligen inte är så kompetent som alla tror? Om det låter bekant kan du ha upplevt imposter syndrome vilket innebär att bära på en känsla av självtvivel.


Att periodvis uppleva imposter syndrome är vanligt bland högpresterande personer och många ledare kämpar i tysthet med dessa känslor trots stor erfarenhet och synliga framgångar.


Hur imposter syndrome kan påverka dig som ledare

Som ledare har du förmodligen höga förväntningar på dig själv men självtvivel kan skapa utmaningar. Kanske tvekar du att fatta nödvändiga beslut av rädsla att de ska visa sig vara felaktiga. Eller så arbetar du för hårt och överkompenserar genom att ta på dig mer ansvar än vad som är hållbart. Ibland kanske du drar dig för att be om hjälp eller visa sårbarhet för att inte riskera att verka osäker. Resultatet av dessa beteenden riskerar att skada relationen till och skapa en distans mellan dig och dina kollegor och medarbetade.


Den här typen av självtvivel tar också energi. Att ständigt tvivla på din förmåga leder ofta till stress och kan i längden bidra till utbrändhet. När du som ledare inte mår bra blir det svårare att leda andra med tydlighet och inspiration samt svårt att leda sig själv.


Konsekvenser för organisationen

Imposter syndrome är inte bara en personlig utmaning utan det påverkar hela din

arbetsplats. Som ledare sätter du tonen för hur ditt team arbetar och kommunicerar. Om du själv är osäker kan dina medarbetare också bli försiktiga och tveksamma. De kanske undviker att ta risker, hålla tillbaka kreativa idéer eller känna att det är tryggare att följa än att utmana.


I en sådan miljö kan innovation och utveckling hämmas. Kommunikation kan bli

bristfällig när du eller andra ledare undviker att be om hjälp eller erkänna misstag.

Denna osäkerhet kan sprida sig till medarbetarna vilket i värsta fall leder till att

talanger börjar söka sig bort från organisationen. En ledare som kämpar med självtvivel kan också uppleva svårigheter med att bygga en stabil kultur där

medarbetarna känner sig trygga och engagerade.


Hur du kan hantera imposter syndrome

Första steget till att hantera imposter syndrome är att erkänna känslan och att våga prata om dina upplevelser. Skapa en kultur inom ditt team eller din organisation där det är okej att visa sårbarhet och prata om osäkerhet. Detta bygger inte bara din egen trygghet utan stärker också banden i teamet.


Kopplingen mellan imposter syndrome och din självbild

Imposter syndrome bottnar ofta i en bristande självbild med en inre övertygelse om att dina prestationer inte är tillräckliga eller att du inte är värdig din framgång trots bevisen på motsatsen. Det handlar om en skillnad mellan hur du ser dig själv och hur andra ser dig. När din självbild är negativ eller osäker är det lätt att fastna i tanken att du inte lever upp till de förväntningar som ställs på dig som ledare. Detta underminerar inte bara ditt självförtroende utan kan också påverka hur du agerar i din roll hur du tar beslut och hur du relaterar till andra.


Att arbeta med din självbild och att se och acceptera ditt eget värde och dina styrkor är därför ett avgörande steg i att hantera imposter syndrome. Genom att bygga en starkare och mer realistisk självuppfattning kan du bryta den negativa spiralen av tvivel och istället leda med större trygghet och autenticitet.


Stöd för att övervinna imposter syndrome

Mentorskap och coaching kan vara till stor hjälp för att få perspektiv på dina känslor och utmaningar. En mentor eller coach kan hjälpa dig att reflektera över dina prestationer och se dem i ett nytt ljus. Genom att identifiera situationer där du har lyckats kan du bygga upp ditt självförtroende och minska känslan av att vara en bluff.


Det är också viktigt att regelbundet uppmärksamma och fira både små och stora

prestationer. Att erkänna dina egna framgångar hjälper dig att få en mer realistisk bild av dina styrkor som ledare och att se värdet i det arbete du gör.


Att hantera imposter syndrome handlar inte om att bli av med all osäkerhet utan om att lära sig leva med den på ett konstruktivt sätt. Vi på Headup Leadership arbetar med att hjälpa ledare att utveckla mer autentiska och hållbart ledarskap. Genom coachning, utbildning och stöd kan du som ledare utveckla en starkare grund för ditt självförtroende och få verktyg för att hantera dina tvivel.


Känner du igen dig i vår beskrivning av imposter syndrome och vilka konsekvenser det kan få? Hör av dig till oss för att få veta mer om hur vi kan hjälpa dig att stärka ditt ledarskap och bygga en tryggare och mer hållbar arbetsmiljö – både för dig själv och din organisation.


Lycka till med din reflektion!



Daniel Brolén är ledarutvecklare vid Headup Leadership







Comments


bottom of page