top of page
Writer's pictureCarina Ekblom

Expandera din självbild och nå mer av din potential


Din självbild är de ramar inom vilka din bild av dig själv ryms. Du har en bild av vem du är, vad du kan och inte kan i dina olika roller i livet. Det kan vara som livspartner, som förälder, som vän eller som yrkesperson. I alla delar av livet har vi skapat en bild av oss själva, delvis genom erfarenheter och egna val men inte sällan också genom omgivningens normer och återkoppling.


Att ha en tydlig självbild är i grunden något bra och något som är en del av en grundad självkännedom men eftersom självbilden i någon mening också sätter ramar och gränser är det viktigt att komma ihåg att bilden av dig själv inte är något statiskt. När du, exempelvis,

hör dig själv säga att du är på ett speciellt vis är det viktigt att du lägger till orden – just nu. Jag är så här – just nu. Om du oreflekterat accepterar din nuvarande självbild, accepterar du samtidigt att det inte är möjligt att förändras och utvecklas. Hur känns det?


Genom att aktivt och kontinuerligt arbeta med att utmana, expandera och grunda din självbild kommer du att fullt ut kunna ta aktiva val i hur du vill leva ditt liv. Du ser dina nuvarande gränser och identifierar vad du behöver göra för att låta en ny möjlighet bli en integrerad del av hur du definierar dig själv. Här kommer några enkla tips för att komma igång:


  • Vilka roller vill du utforska? Yrkesrollen, livskamrat, vän och förälder kan vara ett sätt att börja om det känns relevant för dig.


  • Hur skulle du beskriva dig själv i de olika rollerna, såsom du ser på dig just nu?

  • Om du skulle beskriva en expanderad självbild inom dina olika roller, hur skulle den då se ut?


  • Vad skulle du vilja utveckla hos dig själv för att nå din expanderade självbild? Hur skulle du kunna göra det?


  • Gör en plan och be gärna om stöd och feedback från personer som vill se dig utvecklas.


Lycka till!

Om du är intresserad av att veta mer om hur du kan utveckla dig själv och nå mer av din potential, hör av dig till oss!


Comments


bottom of page